Beste Vaertens Auto

Moet je jaarcijfers hebben voor financial lease

Bij het overwegen van financial lease als financieringsvorm, rijst vaak de vraag of jaarcijfers noodzakelijk zijn. Dit type leasing, waarbij het economisch eigendom bij de lessee ligt, vereist een gedegen financiële onderbouwing. Bedrijven en zelfstandigen overwegen financial lease vaak vanwege de fiscale voordelen en de mogelijkheid om kapitaal in de onderneming te houden. Het is cruciaal om te begrijpen hoe financiële instellingen naar deze vorm van leasen kijken en welke rol jaarcijfers hierin spelen. Op zoek naar een leasemaatschappij? Kijk dan bij Gijba!

 

Het belang van jaarcijfers

Jaarcijfers spelen een significante rol in het beoordelingsproces voor een financial lease. Ze geven de leasemaatschappij inzicht in de financiële gezondheid en de solvabiliteit van de onderneming. Dit is belangrijk, want het risico voor de leasemaatschappij ligt hoger bij financial lease dan bij operational lease. De jaarcijfers (zoals de winst-en-verliesrekening en balans) tonen aan of de onderneming in staat is de leaseverplichtingen na te komen. Voor startende ondernemers zonder jaarcijfers zijn er alternatieve mogelijkheden, zoals een starterslease of het overleggen van een ondernemingsplan.

 

Alternatieven en oplossingen

Voor startende ondernemers of bedrijven zonder toereikende jaarcijfers zijn er alternatieven. Een optie is het aanbieden van aanvullende zekerheden, zoals een borg of persoonlijke garantstelling. Een andere mogelijkheid is het leasen in samenwerking met een investeerder of een zakelijke partner die garant staat. Deze alternatieven kunnen de leasemaatschappij overtuigen van de financiële draagkracht en het commitment van de ondernemer.

 

Financieel gezond leasen

Een gezonde financiële basis is essentieel bij financial leasen. Het is aan te raden om vooraf een grondige kosten-batenanalyse te maken. Kijk daarbij naar de maandelijkse leasekosten, de rente, de looptijd van het contract en de restwaarde van het geleaste object aan het einde van de leaseperiode. Dit helpt om een weloverwogen keuze te maken en financiële problemen op lange termijn te voorkomen.

 

Tips voor een succesvolle leaseaanvraag

Bij het aanvragen van een financial lease is het van belang om een volledig en overtuigend dossier samen te stellen. Zorg dat de jaarcijfers up-to-date en accuraat zijn. Benadruk sterke punten, zoals een stabiele omzetgroei of een gezonde liquiditeitspositie. Voor startende ondernemers: een overtuigend ondernemingsplan kan de doorslag geven. Vergeet niet de leasevoorwaarden grondig door te nemen en eventueel te bespreken met een financieel adviseur.

 

button arrow