Beste Vaertens Auto

Verpakkingsmaterialen blijven zich ontwikkelen

Gaat iets op weg van A naar B, dan kun je zulke goederen het beste dan wel beschermd laten reizen. Brandende zon, felle regen, butsen en botsen onderweg, een val of een verschuiving, spullen op transport moeten heel veel doorstaan. Dat is al van alle tijden. In het Egypte van de Farao’s hadden ze een eigen ‘papiersoort’ op voorraad om te gaan verpakken: de papyrus. En in de middeleeuwen waren houten kratten, voorzien van linnen bespanningen, de manier om goederen heelhuids op bestemming te krijgen. Elke cultuur bedacht wel iets om de spullen weerbaar de weg op te sturen. Alleen werd het wel steeds drukker op die weg. Door de industriële revolutie kreeg de handel een enorme impuls. Meer handel betekende ook meer verpakking. En laat nou als winnaarsverpakking het karton naar voren treden. Van alle verpakkingsmaterialen is golfkarton ook vandaag de dag nog nummer één.

 

Verpakkingsmaterialen die je persoonlijk raken

Van Chinees bamboeblad tot Egyptisch papyrus, van mand naar kist naar doos, hebben we dan het eindpunt van de verpakking nu bereikt? Beslist niet, want ook de doos lijkt op een gegeven moment het te gaan verliezen van nog duurzamere verpakkingen. Maar zoals het nu staat, zullen dozen als verpakkingsmaterialen het nog wel even vol houden. Deels ook omdat die nog veel duurzamer te maken zijn dan nu al het geval is. Dozen evolueren eerst nog op andere manieren. Een doos wordt bijvoorbeeld persoonlijk gemaakt. Dat waardeert de klant. Je maakt een doos persoonlijk door er een kaartje aan te hangen of door er een QR-code op te drukken. Zo’n code geeft je dan toegang tot een fijn en persoonlijk bericht. Waarin je als ondernemer ook nog eens kunt uitleggen dat je om het milieu denkt want de doos die de klant in handen heeft, is op uiterst groene wijze vervaardigd.

 

Gemaakt van algen

En dat ‘groen’ produceren van dozen is op experimentele wijze al druk aan de gang. Misschien heb je ooit algenverpakkingen zien voorbijkomen, al? Dan is niet langer papierpulp, maar de alg de bouwsteen van de doos. Algen zijn niet moeilijk om te telen. Groeien die groot, dan absorberen ze gelijk CO2. En dat is weer goed voor het milieu. Bovendien kun je met algen sterke verpakkingsmaterialen maken. Verpakkingen die ook nog eens waterdicht zijn. Dat concurreert dan wel heel milieuvriendelijk met plastic! Want afgedankte algendozen dragen niet bij aan de plastic soep in onze oceanen!

 

Een dwergartikel hoort niet in een reuzenverpakking thuis

Een algenverpakking is slechts een treffend voorbeeld van het door-evolueren van de verpakkingsindustrie. Ook maathouden is er eentje. Je doet niet langer meer een klein artikel in een reusachtige doos. Dus geen horloge in een oversized schoenendoos. Dat was voorheen wel anders. Er zijn genoeg voorbeelden bekend van bestelde posters die in kokers als giraffennekken werden bezorgd. Inhoud en verpakking gaan steeds beter op elkaar afgestemd worden.

 

Verpakkingsmaterialen zeggen het met QR!

Het ging daarnet al even over de QR-code. Nog te weinig ondernemers beseffen de kracht daarvan op hun verpakkingsmaterialen. Iedereen heeft tegenwoordig een smartphone in de broekzak zitten. Kleuters lopen er al mee naar school! Door een QR-code toe te voegen aan je bestelde volume dozen, kun je snel communiceren met je klant. Want waarom die niet gaan verleiden opnieuw bij je te gaan shoppen? Of dat wat hij net in handen kreeg, mooi te voorzien van een digitale handleiding. Een klant zal deze ‘nazorg’ zeker waarderen!

 

button arrow